Nieuws

Geweldig gereedschap: De Velkrik

Geplaatst op 18/02/2013 onder Nieuws

We hebben onlangs een geweldig nieuw stuk gereedschap aangeschaft, dat we u niet willen onthouden.

Op ons bedrijfsbezoek naar de KWF-Taging te Bopfing, Duitsland hebben we een demonstratie van een velkrik gezien. Deze velkrik is ca 23 cm hoog en is voorzien van een beweegbare plaat op de zuiger. Dit apparaat is in Duitsland in de eerste instantie ontworpen om een zwaar loofhout langzaam om te krikken. Als deze bomen met hamer en wiggen omgeslagen worden bestaat er kans dat er dood houd van de te vellen boom naar beneden komt zetten. Dit probleem speelt hoofdzakelijk als de bomen nog in blad staan en de bladeren zicht op dood hout in de top verminderen. Het spreekt vanzelf dat dit gevaarlijk is voor de zager.

Met deze velkrik kan je bomen die niet in de velrichting hangen. Maar als deze te extreem terug hangen is het zelfs met deze velkrik ook niet te doen. Deze moeten dan met de lier van de Welte omgetrokken worden.

Op de foto`s is te zien dat er een driehoek uit de boom gezaag moet worden, waarbij de zool naar binnen afloopt. (Tegen het er uit drukken van de krik). De krik er dan in plaatsen en de beweegbare plaat zo strak mogelijk naar boven draaien. Wiggen plaatsen en krikken maar. De wiggen moeten ervoor zorgen dat de boom niet terugkomt als de limiet van de zuiger bereikt is en je deze weer moet ontspannen om de plaat weer verder naar boen te draaien.