Het materieel

Ons werk vereist een uitgebreid arsenaal aan handmachines. Wij hebben kettingzagen, bosmaaiers, heggenscharen, bladblazers en nog veel meer, waarvan de meeste van het gerenommeerde merk Stihl zijn.

De keuze van de motorzaag moet worden afgestemd op de specifieke taak, met grotere zagen voor dikke bomen en kleinere zagen voor dunnere. Dit is niet alleen ergonomisch voordelig voor de bediener, maar verlengt ook de levensduur van de zaag.

Een interessante ontwikkeling is het gebruik van velwiggen, die met een slagmoermachine in bomen kunnen worden gedreven. Dit bespaart aanzienlijk op het gebruik van hamers en gewone wiggen, waardoor het werk minder inspannend wordt. Hierdoor kunnen we eenvoudig moeilijke bomen om krijgen zonder het gebruik van een lier of kraan. Hoewel het een handige tool is, moet het nog steeds het bos worden ingesleept.

Een andere handige toevoeging is het gebruik van een boomlierkabel. Dit is een ommantelde Dyneema-lijn die eenvoudig hoog in een boom kan worden bevestigd met een opsteekhaak. Dit vermindert de fysieke belasting voor onze medewerkers.

Boombouw Welte
Boombouw Welte Skidder

Onze krachtige machines

Onze Welte W210K, de enige Welte-skidder in Nederland, is speciaal voor ons op maat gemaakt en ontworpen voor het slepen van zware bomen. In 2023 hebben we onze Welte 230 ingeruild voor een moderne 6×6 variant van hetzelfde merk met 240 pk en een zeer schone Tier 5-motor.

Enkele voordelen van deze W210K met 6 wielen zijn:

  • een Epsilon Palfinger kraan met een reikwijdte van 8,6 meter en een hefvermogen van 4000 kg op 3 meter
  • een snel monteerbare klembank voor efficiënt en milieuvriendelijk werken
  • de mogelijkheid om bomen om te zwenken met de kraan, waardoor beschadiging van bestaande bomen wordt voorkomen
  • een dubbele radiografisch bediende lier met rijfunctie voor het omlieren van bomen en het binnen bereik van de kraan brengen van stammen.
  • een snelle omschakeling van een skidder naar een uitrijder met een klembank en rongenkorf
  • een Roke snelwisselsysteem voor het snel wisselen van grijpers, waardoor het werk efficiënter wordt
  • een stille werking, wat gunstig is in stedelijke gebieden waar geluidsoverlast moet worden beperkt
  • een aanzienlijke verhoging van de productiviteit, wat resulteert in concurrerende prijzen voor onze diensten
  • sleepopbrengsten die 2 à 3 keer hoger zijn dan bij traditionele landbouwtractoren die zijn omgebouwd voor boswerkzaamheden
  • de mogelijkheid om snel uit te breiden tot een 10×10 uitrijcombinatie, wat vooral bij kleinere klussen kostenefficiënt is vanwege lagere transportkosten

Met deze geavanceerde apparatuur kunnen we efficiënt en effectief werken terwijl we ons inzetten voor het behoud van natuurlijke omgevingen en ecosystemen. Lees meer over hoe wij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Uitbreiden en optimaliseren met Welte als uitrijcombinatie

Ondanks dat de Welte met een rongenkorf snel kan worden omgebouwd tot een uitrijder, kunnen we een uitrijkar koppelen om meer hout te vervoeren en zo de rijtijden te beperken. Hierdoor kunnen we op de Welte een klamp hout meenemen en ook één op de uitrijwagen. In vergelijking met een 8×8 uitrijder wordt het gewicht hierdoor beter verdeeld over de wielen, vooral omdat de uitrijkar is uitgerust met hoogwaardige rubberen tracks, bekend als streetrubbers.

Een veelgebruikte methode is het voorconcentreren van complete bomen met onze Welte, die we later in sortimenten zagen en vervolgens uitrijden. Dit biedt aanzienlijke voordelen, waaronder de mogelijkheid om het hout beter te sorteren op kwaliteit en het ergonomisch plaatsen van stammen voor onze medewerkers, wat leidt tot tijdsbesparing. Een ander voordeel is dat we kunnen inspelen op de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld heeft geregend, kunnen we overschakelen naar slepen, wat minder schade aan bosbodem en -wegen veroorzaakt.

Pfanzelt Moritz: Lichtvoetig lieren en maaien

Sinds enkele jaren maken we gebruik van de Pfanzelt Moritz, een mobiele lier die op een aanhangwagen kan worden vervoerd. Deze lier heeft een trekkracht van 5 ton en is voorzien van rupsaandrijving. De bodemdruk van dit apparaat is minimaal, slechts 0,36 kg/cm², wat zeer gunstig is. Dankzij zijn wendbaarheid en lage bodemdruk gebruiken we de Moritz steeds vaker, vooral wanneer de dunningspaden verder uit elkaar liggen. Hierdoor kunnen we bomen naar de paden slepen, waar een harvester ze verder kan verwerken. De vraag naar dit soort werkzaamheden is de laatste jaren sterk toegenomen, zodanig dat we overwegen om een tweede generatie Moritz aan te schaffen.

Een ander voordeel is dat we de Moritz snel kunnen ombouwen tot een klepelmaaier, waardoor de veelzijdigheid van dit apparaat wordt vergroot. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor aanbouwapparatuur, zoals een stobbenfrees, versnipperaar en een bosklepel, bij Pfanzelt beschikbaar.

Neem contact op